Silmien hyvinvointi

26.03.2020

Silmien terveyteen voi vaikuttaa monella tapaa itse!

Juo riittävästi vettä ja syö kaikkia sateenkaaren värejä. Luteiinia, jota saa vihreistä vihanneksista, kuten tummat lehtivihannekset ja parsakaali. Luteiini imeytyy ruoka-aineista parhaiten kananmunan keltuaisesta. 

A-vitamiinia ja betakaroteeneja sisältävistä oransseista ruoista kuten bataatti, papaija, porkkana, aprikoosi. Sinkkiä, joka auttaa A-vitamiinia luomaan mustaa ja ruskeaa melaniini-pigmenttiä.  Sitä saa naudan pihvilihasta, äyriäisistä  Maa-, ja cashewpähkinöistä, pinjan-, kurpitsan-, hampun-, ja seesamsiemenistä sekä niistä tehdyistä tahnoista, kuten tahini. Punaiset ruoat kuten punainen luomu paprika, mansikat, granaattiomena, goji-marjat, kirsikat, karpalot, tomaatti ja punajuuri ovat hyviä silmien herkälle verisuonistolle.

Astaksantiinia, joka on tärkeä antioksidantti ja punertava pigmentti, jota on luontaisesti eräissä levissä ja se näkyy kalojen, kuten lohen, lihan värissä.  Omega-rasvahapot ovat silmille tärkeitä. Kuparia jota on maksassa, ostereissa, spirulinassa ja shiitakesienissä.

C-vitamiinia  jota saa sitruunoista, appelsiineista ja verigreipistä, sekä tietysti marjoista, kuten ruusunmarja, acerola ja camu camu. E-vitamiinia Sitä on toco-jauheessa eli riisinlesejauheessa, sekä auringonkukansiemenissä, manteleissa ja pekaanipähkinöissä. Antosyaani on vahva violetti-sininen flavonoidipigmentti ja antioksidantti ja sitä löytyy mustikoista, mustaherukoista, acai- ja saskatoon-marjoista, tummista luomu viinirypäleistä ja punakaalista.

Räpyttelemme silmiä normaalia vähemmän ruutua katsellessa. Pidä 20 minuutin välein pieni tauko ja katso ikkunasta terävästi jonnekin kauas.
Pidä pää pystyssä sekä selkä suorana ja käytä työssä satulatuolia tai seisomapöytää. Näin ehkäiset päänsärkyä, niska-, selkä- ja hartiakipuja, silmien rasitusta, kuivuutta ja näön häiriöitä.

Laitteiden sininen valo rasittaa silmiä, joten säädä asetuksista valoa oranssin sävyyn.